UITGELICHT | Earth Elements

Je kan er niet meer om heen, we moeten aan de slag met het zorgen voor onze planeet! Nu is Earth Elements een leverancier die hier hard mee aan de slag is gegaan. Nieuwsgierig hoe en wat? Dat lees je hieronder en ruik, voel en ontdek je tijdens Trendz.

Jullie gaan voor het eerst deelnemen aan Trendz, kunnen jullie je kort introduceren?
“Je vindt in het assortiment van Earth Elements soap en shampoo bars, gemaakt van natuurlijke en vegan ingrediënten en verpakt zonder plastic verpakking. We gebruiken alleen etherische oliën voor geur in plaats van parfum en natuurlijke materialen zoals kleien en kruiden voor kleur. De bars worden allemaal handgemaakt in ons eigen atelier in Nederland.”

Earth Elements
Earth Elements

Volgens mij komt het bestaan van Earth Elements voort uit eigen interesse, kun je vertellen hoe?
“Earth Elements is ontstaan vanuit het idee dat we beter kunnen. Beter voor onszelf, beter voor de aarde en beter voor de toekomst. Ik wilde zelf 10 jaar geleden graag een natuurlijk en plastic vrij alternatief voor zeep en shampoo gebruiken. Dit kwam door verschillende ervaringen in het buitenland, waar plastic afval een veel zichtbaarder probleem is dan in Nederland. Ik zag hoe mensen plastic brandjes maken omdat er geen afvaldienst is die het ophaalt, naast de akker waarop ze hun eten verbouwen. Ik voelde plastic om mijn benen wikkelen toen ik de oceaan in liep om te leren surfen. Ik zag tussen het plastic afval op het strand enorme aangespoelde, dode zeeschildpadden. Dit moest anders, maar de enige manier om dit anders te doen, is door een alternatief aan te bieden zodat we onze gewoontes kunnen veranderen. Naast dat de producten plastic vrij moesten zijn, wilde ik ook dat er natuurlijke ingrediënten werden gebruikt. Dit betekent geen parfum, geen synthetische kleurstoffen, maar ook geen extra onnodige chemische toevoegingen voor bijvoorbeeld extra schuim. Toen ik dat niet kon vinden, ben ik het zelf gaan maken. Eerst voor mezelf en vrienden en familie, maar toen onbekenden naar mijn zeep gingen vragen wist ik dat het tijd was om hier meer mee te gaan doen. Sinds 2016 zijn we een officieel bedrijf.”

Hoe worden deze producten onder andere gemaakt?

“Voor de bars gebruiken we een mix van plantaardige oliën, zoals olijfolie, kokosolie, avocado olie, argan olie, cacao boter en castor olie. Deze oliën laten we reageren met een loog. Op deze manier creëer je de stof zeep. Zodra alles goed gemengd is voegen we per soort zeep of shampoo een etherische olie toe en eventuele kleien, kruiden of andere botanische poeders. De zeep wordt vervolgens in een grote mal geschonken. Na 24 uur is de zeep hard genoeg om uit de mal te halen en in stukken te snijden. Dit doen we allemaal met de hand. Vervolgens moeten de bars nog 4 weken uitharden zodat al het water eruit is verdampt en de zeep hard genoeg is om te gebruiken. Uiteindelijk wordt de zeep verpakt op een sociale werkplaats van Prisma.”

Earth Elements

Hoe weet je dat je echt natuurlijk en plastic vrij doucht?
“De laatste jaren zijn soap en shampoo bars erg populair geworden. Dat is natuurlijk alleen maar goed, want hoe meer mensen er plastic vrij douchen hoe beter! Een tip is wel dat je je altijd goed laat informeren door het bedrijf wat de soap en shampoo bars verkoopt. Ben je bijvoorbeeld opzoek naar een natuurlijke soap of shampoo bar, kijk dan goed of er geen sulfaten in de shampoo bars zitten (voorbeelden van sulfaten zijn SLS, SLSA of SCS), er geen gebruik wordt gemaakt van parfum en dat de bars gemaakt zijn in natuurlijke kleuren in plaats van felle kleuren. De reden waarom bijvoorbeeld parfum niet natuurlijk is, is omdat bedrijven die deze parfumstoffen maken, niet hoeven te vermelden welke ingrediënten zij gebruiken om de betreffende parfum samen te stellen. Op het etiket staan dan alleen het woord “parfum” vermeldt, terwijl deze stof dus uit veel verschillende, chemische stoffen kan bestaan. Dit is vaak ook de reden waarom mensen een gevoeligheid voor parfum kunnen ontwikkelen. Ook is het goed om te weten wanneer je naar een natuurlijke shampoo bar switcht, je haar een periode nodig heeft om te wennen aan de nieuwe manier van wassen. In het begin kan je haar vettig worden of gek gaan zitten. Ze noemen dit ook wel de “transition period” en er zijn veel blogs over geschreven, mocht je daar meer over willen lezen. Bij mij zelf duurde deze periode ongeveer 2 maanden. Daarna zat mijn haar juist beter dan ooit tevoren.”

Wat kan de bezoeker verwachten in jullie stand eind augustus?
“Allereerst zal je door je neus naar onze stand worden getrokken door alle heerlijk geurende bars die we bij ons hebben! Je mag ze voelen, ruiken en natuurlijk bekijken, want naast dat onze bars natuurlijk en handgemaakt zijn, zien ze er ook nog eens prachtig uit. We geven een kijkje in ons atelier en in het productieproces. Er zullen wat nieuwe producten te vinden zijn en je kan er veel informatie lezen over hoe wij met Earth Elements de wereld een stukje beter proberen te maken. Bij onze stand zal ik natuurlijk als oprichtster ook zelf aanwezig zijn om alle vragen te beantwoorden!”

Earth Elements
Earth Elements
Scroll naar top