Uitgelicht Elecosy: Van olifanten- en neushoornpoep en katoenvezels tot mooie fairtrade producten

Afgelopen week vierde Elecosy haar 10-jarig jubileum met de natuurlijke producten. Van mooie stationery producten en woonaccessoires tot bijzondere sieraden en posters. 

Ze bieden een kleurrijke diversiteit aan van fairtrade producten om je klanten te inspireren. En je kunt het live ontdekken tijdens Trendz Najaar 2023 op 27, 28 en 29 augustus 2023 in Gorinchem. Team Trendz vroeg ze naar het verhaal achter het bedrijf en hun producten.

Wie is Elecosy, kun je ons iets meer vertellen over wat Elecosy doet?

Wij zijn Frank en Mady; wij zijn met Elecosy (Elephants / Eco / Cockerill of cotton / Seynhaeve) gestart in 2013 voor de ontwikkeling en import van decoratie en schrijfwaren uit papier van olifantenpoep, neushoornpoep en katoenvezels. Alles komt uit Sri Lanka en India. Al onze producten zijn gegarandeerd fairtrade gegarandeerd en wij zijn lid van de World Fair Trade Organization (WFTO). Elecosy levert zowel aan winkels als aan particulieren.

Wat voor producten verkopen jullie allemaal?

We verkopen schrijfwaren uit olifanten- en/of neushoornpoeppapier. Van dagboekjes, foto-albums, papierdoosjes, tekenboeken tot wenskaarten, fotokaders, A4 of volle vellen papier en omslagen. Daarnaast verkopen wij decoratieve producten zoals bloemen en schalen uit katoenpapier, olifanten uit olifantenpoep, halskettingen uit olifantenpoeppapier, oorbellen uit katoenpapier, 100 % natuurlijke wierookstokjes en handgeweven tassen uit katoen.

Wat is jullie bestverkochte product?

Op dit moment zijn onze bestsellers enerzijds de dagboekjes uit olifanten- en/of neushoornpoep en anderzijds de katoenpapieren bloemen.

Olifantenpoep gebruiken om producten mee te maken is niet iets wat je vaak tegenkomt. Hoe zijn jullie op het idee gekomen?

Vanuit ons hoofdberoep in de behangsector zijn we elkaar tegen het lijf gelopen en we speelden met het idee om behangpapier te maken uit olifantenpoep. Door de technische beperkingen zijn we gestrand op stationery en zijn we in deze markt op verkenning gegaan met als eindresultaat Elecosy.

Elecosy staat 100% voor duurzaamheid. Hoe belangrijk is dat voor jullie?

Een positief verhaal in de achtergrond van de producten is voor ons een voorwaarde om er iets mee te doen. Dit kan een verhaal van duurzaamheid zijn, olifantenbescherming (Sri Lanka), sociale ondersteuning van minder begoede groepen/vrouwen in de 3e wereld of fairtrade (BFTF/WFTO/Weltladen Dachverband). Onze focus ligt op Azië (Sri Lanka en India).

Hoeveel olifanten hebben jullie al gered met jullie producten?

Helaas is het onmogelijk om hier een cijfer op te plakken, maar het bestand van wilde olifanten in Sri Lanka zou in elk geval stabiel zijn. Doordat het maken van papier arbeidsplaatsen creëert , zijn mensen gemotiveerd om olifanten in stand te houden.

Hoe belangrijk is jullie werk voor de mensen in Sri Lanka en India?

Hoe meer we hier kunnen verkopen, hoe meer we kunnen aankopen bij de bedrijfjes in Sri Lanka en India, en hoe meer arbeid er op die manier gecreëerd wordt. En door te voldoen aan de WFTO Fair Trade normen zijn we zeker dat de mensen daar eerlijk behandeld worden en dus welvaren bij deze handel.

Hoe zijn jullie op de leuke producten voor het interieur gekomen?

Tijdens een zoektocht naar pigmenten zijn we op onze bloempjes uitgekomen. We startten met de rode klaprozen (poppies) en we kunnen ondertussen al een 20-tal kleuren aanbieden en 8 verschillende stijlen. Daarnaast de bijhorende schalen. In olifantenpoep kunnen we beeldjes van olifanten aanbieden in 4 verschillende formaten.

Hoe ziet het productieproces van jullie producten eruit?

Voor de olifantenpoeppapierwaren ziet het er als volgt uit: de poep wordt verzameld, daarna gekookt en dan gezuiverd. De overblijvende vezels worden gemixt met water en een gedeelte oud papier tot een pulp. Deze pulp wordt op een zeef geschept en wordt een vel papier. De vellen worden gedroogd, eventueel gekalanderd en dan verwerkt tot allerlei afgewerkte producten.

Voor de katoenpapierproducten worden de zijkanten van katoenen stoffen gerecupereerd, gesorteerd en gemixt tot katoenvezels. De vezels worden vervolgens verwerkt tot papier en van het papier worden de bloempjes en de schalen gemaakt. De stengels zijn de hoofdnerven van een kokospalmblad, alle manueel één voor één verwerkt.

Neem contact op met Elecosy voor meer informatie over hun bijzondere producten-met-een-verhaal en verras je klanten!

Scroll naar top